onsdag 18 mars 2009

Hantering av de "odöda grisarna"

Idag blev jag lite ledsen när jag läste SN, vår lokala tidning. En liten notis om att det frekvent händer att grisar vaknar ur bedövningen och skållas vilt skrikande till döds i våra slakterier, var anledningen. http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,12363&_dad=portal&_schema=PORTAL&element_id=8304247 Även i kycklingslakterierna så missar ibland snittet i strupen och kycklingarna plockas och hanteras vilt skrikande.

Jag menar inte att alla ska sluta äta kött, men däremot ska vi fundera över under vilka former djuren hålls och slaktas. Ett hemskt exempel är så kallade ”Judasfår”. De bor hela sitt liv ensamma instängda på slakterierna och används för att locka lamm ur transporterna och in i slakteriet under lugna former.

En effekt av att minska på köttätandet är att miljö- och klimat mår bättre. Det produceras mindre mängder metangas och koldioxid som exempel. Färskvattenanvändningen kommer att minska – det går åt ca 15000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött, motsvarande mängd för 1 kg potatis är ca 150 liter. Det tål att funderas över. Världen över tas jordbruksmarker och viktiga skogsområden i anspråk för att föda köttdjur och/eller för att producera mat till dessa djur.

Jag sätter mig inte till doms över någon annan, vad man väljer att ha på middagsbordet är upp till var och en. Men jag tycker ändå att vi ska fundera över och väga in ovanstående effekter av vårt köttätande.
Fundera också på hur dunet i dina dunplagg/sängkläder är plockat.
http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,8060247&_dad=portal&_schema=PORTAL

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ska jag göra med vårt stora dubbelduntäcke som vi har varje vinter. Har fått det och har ingen aning om var dunet kommer ifrån. Snart är det dags att ta fram sommartäckena och de är av syntetmaterial i alla fall. Vet dock ej vem som har sytt dom, kanske en barnarbetare? Jag försöker inte raljera utan funderar bara lite över hur vi människor behandlar varandra och våra djur i vår värld som är allas vår värld. Din blogg sätter igång lite tankar...

Anonym sa...

Du är utmanad! Kolla www.husbock.wordpress.com.