tisdag 8 december 2009

Hälsa, hälsofrämjande och holistisk syn

Hälsa är inte bara frånvaro av sjukdom. Idag kopplar vi alltmer hälsa med en helhetssyn på människan och hennes omgivning. Hälsa är inte bara frånvaro av sjukdom. Begreppet används i en mycket vidare mening och vi väljer att fokusera på ”friskhetsfaktorer” – vad gör/får oss att må bra i jobbet, i familjen, i skolan, på fritiden med mera. I sin bok Hälsans mysterium tar Aaron Antonovsky upp ett begrepp som i ett ord försöker ge en innebörd i vad som skapar välmående för människor – KASAM – känsla av sammanhang. Begreppet KASAM omfattar tre delkomponenter. En grundläggande upplevelse av att det som sker i och utanför individen är förutsägbara, begripliga och strukturerade (begriplighet) och att de resurser dessa skeenden kräver finns tillgängliga (hanterbarhet) samt att livets utmaningar är värda att investera sitt engagemang i (meningsfullhet). Antonovsky menar att “en känsla av sammanhang” är grundläggande för människor som “envist mår bra”, trots urusla levnadsvillkor och förhållanden.

• Skydd mot stress, socialt stöd och sociala nätverk.
• Möjlighet att påverka sin arbetssituation (beslutsutrymmet i arbetet).
• Självförtroende.
• Känsla av att ha kontroll över sin tillvaro (coping) samt tillit.
Viktigt ur individens perspektiv är att bli sedd, hörd och att få känna sig delaktig i samhällsprocesserna. Lika viktigt är att kunna förstå och påverka beslut som rör den egna personen. En bra personalpolitisk vision är en grundsten för att skapa en god arbetsplats, där alla – från chefer till övriga medarbetare – känner att de kan påverka. Detta föder i sin tur arbetsglädje och individen blir troligen mer benägen att lära och utvecklas samt att ta emot ny information och förändringar. Den som känner sig behövd och sedd bidrar till hela organisationens välmående. Detta gäller också i skola, familj och fritid. Ett hälsofrämjande perspektiv/arbete innefattar både fysisk och psykosocial miljö och hälsa.
Att framgångsrikt få människor att må bra och att också kunna rehabilitera människor går att knyta till ett i flera aspekter hälsofrämjande arbete i företag och organisationer. Det holistiska alternativet/idén tycker jag är ett intressant synsätt och kanske också det mest kompletta synsättet på hälsoarbete – både förebyggande och akut – då det bygger på ett helhetsperspektiv.

Inga kommentarer: