måndag 15 december 2008

En julhistoria om Jesus, kärlek och misstag

En liten historia om hur svårt det kan vara med kärlek
Han heter Jesus, precis som sin mer berömde namne. Orsaken till det är att han som Jesus är född i ett stall på självaste Julafton. Hans mor, han har ingen far – åtminstone inte som hans mor berättat om, var liftandes på väg ner till sina föräldrar i mörkaste Småland för att fira jul, när hon kände att nu är det dags. Panikslagen sökte hon skydd i närmsta byggnad som råkade vara ett stall. Här föddes gossen Jesus under hästarnas nyfikna överinseende. Allt gick bra och idag är Jesus en ung man på tjugo år.

Jesus arbetar som bartender på en liten sylta i Göteborgs hamnkvarter. Det är okej, om än lite taskig arbetsmiljö och dåligt betalt. Det uppvägs emellertid av servitrisen Ebba-Stina, hon är det vackraste i kvinnoväg han någonsin sett, inte för att sett så särskilt mycket i den vägen. Inte på nära håll i vart fall. Han arbetar gärna dygnet runt, bara för chansen att få se henne kila mellan borden. (Ikväll kommer Jesus att mista sitt jobb, men det vet han inte ännu.) Kvällen börjar bra, han och Ebba-Stina ska jobba långpass, från klockan sex till två på natten. Han smågnolar och tar några lätta danssteg på väg till jobbet. Ikväll ska han tala om för henne vad han känner och han är ganska säker på att hon känner detsamma i sitt lilla hjärta.

Väl framme vid krogen hejar han glatt på vaktis, hälsar belevat på chefen och börjar sen titta efter Ebba-Stina – hon brukar vara tidigt på plats. Ikväll blir han ensam bartender, så det kommer att bli ganska körigt, men han ska nog hitta en stund för samtalet med Ebba-Stina. Perra, den andra bartendern stöter på hans Ebba-Stina, men Jesus är förvissad om att hon inte bryr sig ett smack om hans rival. Han har själv sett hur hon röd om kinderna knycker på nacken och hastigt försvinner när Perra är på henne. Nåväl, förklädet på och en snabb check i baren måste han hinna med, klockan är redan ett par minuter i sex och de första kunderna hänger redan på låset.

Runt klockan sju tar han en kort paus, chefen hoppar in en stund i baren. Ivrigt tittar han efter Ebba-Stina, hon syns inte till någonstans. Ännu är han inte orolig, hon kan vara i köket, på toaletten eller i något av båsen. När han letat igenom hela krogen utan en skymt av henne, börjar det krypa lite av oro i honom. Var är hon? Är hon sjuk? Han springer tillbaka till baren, frågar chefen ”var är Ebba-Stina”? Chefen ser lite medlidsamt på honom och säger sen ”Perra och Ebba-Stina är på bröllopsresa och blir borta några dagar. Nog visste du väl att de skulle gifta sig”? Jesus kände hur det svartnade inom honom och allt blev tyst, mycket tyst. Han hörde hur någon skrek hysteriskt, du ljuger, du ljuger. Samma kväll slutade han sitt jobb på syltan och gav sig iväg på ett fartyg med destination Venezuela och hur det gick för Jesus i Sydamerika, ja se det är en annan historia.
En God Jul och Ett Gott Nytt År!

1 kommentar:

Anonym sa...

Sens moralen måste väl vara följande: Se till att inte födas på julafton så att ingen ens kommer på tanken att döpa dig till Jesus. Tro aldrigt något. Lär dig som man att tyda kvinnliga uttryck. Passa på att ge dig ut i världen och se dig om!