tisdag 6 juli 2010

Nyttan av vargjakt? Ekologiskt fotavtryck?

Jag blev mycket glad när jag läste artikeln om varg på SN: s baksida (Södermanlands Nyheter) idag 6/7 2010. Carlgren har fel, fel, fel och fel angående nyttan av vargjakt. Flera av varandra oberoende rapporter säger att vargarna själv reglerar storleken och sundheten i sina flockar. Av att jagas blir de sämre på att fungera socialt i flocken, de lär sig inte jaga och döda stora byten. De hinner inte utveckla flera generationer och ungdjuren lär sig inte det de borde göra. Att låta vargarna själv reglera sina flockar är dessutom positivt för deras bytesdjur. Rapporterna/forskningen är gjord genom bland annat jmf mellan flockar i skyddade nationalparker och flockar som levt under press av jakt i ej skyddade områden. 

Ingen rädder för vargen här http://www.kolmarden.com/Besok-oss/Vilda-Moten/Varg/ .Har ni möjlighet, så åk och träffa detta fantastiska hunddjur.

Denna länk är intressant, om du är ärlig så kan du se hur stort ditt ekologiska fotavtryck är, prova - http://www.wwf.se/utbildning/elevrum/testa-dig-sj/1180390-ny-smart-kalkylator-hjalper-ungdomar-och-skolor-att-mata-sina-ekologiska-fotavtryck

Inga kommentarer: