torsdag 12 maj 2011

Barns rätt till kultur och kulturpedagogisk plan i Nyköping.

”Artikel 13, ur FN: s Barnkonvention

1. Barnet skall ha rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att oberoende av territoriella gränser söka, motta och sprida information och tankar av alla slag, i tal, skrift eller tryck, i konstnärlig form eller genom annat uttrycksmedel som barnet väljer.

2. Utövandet av denna rätt får underkastas vissa inskränkningar men endast sådana som är föreskrivna i lag och som är nödvändiga (a) för att respektera andra personers rättigheter eller anseende; eller (b) för att skydda den nationella säkerheten, den allmänna ordningen (ordre puplic) eller folkhälsan eller den allmänna sedligheten.”


Varje barn borde ha en självklar rätt till ett kreativt skapande och kulturupplevelser under sin uppväxt, så är inte fallet - inte ens i våra moderna I-länder. I Nyköpings kommun har vi nu inlett ett arbete för att skapa en Kulturpedagogisk plan. Denna plan ska utgå från barnen och vara ett verktyg för den personal som omger våra barn under deras uppväxt. Arbetet har precis inletts och framförallt så arbetar två nämnder med uppdraget; Kultur- och Fritidsnämnden och Barn- och Ungdomsnämnden. Tillsammans med våra duktïga nämndtjänstemän och produktionen har vi nu inlett arbetet och kommit en liten bit på väg.

Inga kommentarer: