onsdag 5 augusti 2009

Syreproduktion- och konsumtion

Var produceras vårt syre?
En utbredd missuppfattning är att regnskogarna är världens största, enda och viktigaste syreproducenter eftersom de omvandlar stora mängder koldioxid till syre. Jag har stött på denna åsikt så sent som idag (5/8 2009), och därför lägger jag ut lite information om syreproduktion. Visserligen producerar regnskogarna en hel del syre, men de konsumerar och mycket syre vid nerbrytning av organiskt material. Det är i våra stora hav som merparten av det syre vi behöver produceras och allra känsligast är encelligt växtplankton i haven som står för en stor del av jordens syreproduktion. Om nu världshavens temperatur höjs någon enstaka grad så är vi vid gränsen för att haven börjar släppa ifrån sig koldioxid, istället för att som idag absorbera koldioxid.
http://www.dn.se/nyheter/6-grader-varmare-katastrofen-som-har-intraffat-forr-1.550683
(snart två år gammal artikel ur DN, men ännu mer aktuell idag än då november 2007)
http://www.epostservice.com/read.asp?issueid=82460&userid=11569090&readid=19C7B38B067F
http://sv.wikipedia.org/wiki/Regnskog
Det finns alltid flera sidor och åsikter om klimatförändringar och miljöförstöring. Profeterna och domedagsförkunnarna är otaliga. Det enda vi i princip kan göra är att läsa på, använda ögon, öron och våra övriga sinnen. Därefter kan vi dra en slutsats och bestämma oss för vad vi själva kan och vill åstadkomma.

2 kommentarer:

Lotta sa...

Tack för den upplysningen!

Unknown sa...

Tack! Har en diskussion med en person som påstår att tropiska regnskogar är nettokonsumenter av koldioxid. Det är jag skeptisk till. Din post ger mig en grund att stå på.