fredag 23 april 2010

Tigern, enbart djurparksdjur snart?

Vad gör inte människan för att uppnå evigt liv, hälsa och njutning? En av alla arter inom flora och fauna, som är kraftigt utrotningshotad är tigern.
"Tigern finns i 14 länder - Bangladesh, Bhutan, Burma, Kambodja, Kina, Indien, Indonesien, Laos, Malaysia, Nepal, Nordkorea, Ryssland, Thailand och Vietnam. Tigern är en överlevare som har klarat sig genom en hög anpassningsförmåga. Men nu verkar gränsen vara nådd och situationen är besvärlig för flera tigerraser. I den asiatiska naturmedicinen används tigerns ben som ingrediens." Tigern är en mycket viktig länk i näringskedjan.
"I början av 1900-talet fanns det runt 100 000 tigrar. Idag finns det endast omkring 3 200 vilda tigrar kvar. Tre av de nio (eller åtta) underarterna är redan försvunna och den sydkinesiska tigern är mycket nära utrotning. Normalt undviker tigern all kontakt med människor, men olyckor med dödlig utgång sker ibland. En tiger som blir överraskad kanske anfaller och en tiger försvarar alltid sina ungar. Dålig tillgång på bytesdjur kan också leda till att tigern ger sig på människor. Trots riskerna rör sig människor fortfarande i tigerreservaten med eller utan tillåtelse, för att t ex fånga fisk eller samla ved. För att minska risken för olyckor placerar myndigheterna ut människoliknande dockor som är försedda med starkström. De ger en anfallande tiger en stark stöt och efter en sådan näsbränna tar det lång tid innan tigern anfaller en människa igen. Skogsarbetare som arbetar i områden med tigrar bär ofta ansiktsmasker på bakhuvudet, eftersom tigern oftast attackerar bakifrån. Man placerar också ut boskap i reservaten för att tigrarna inte skall söka sig till bebyggda områden i jakten på föda. Studier med hjälp av radiosändare har visat att tigrar ofta lever nära människor utan att förorsaka några problem."
Som alltid, när mänskliga intressen kolliderar med naturen, ja då drar naturen det kortaste strået.
Källa: www.wwf.se Världsnaturfonden

Inga kommentarer: